List

Bu yazıda “Vlog nedir?” sorusunun cevabını bulacaksınız. Temel kavramları hiçe saymadan çekeceğiniz her videonuzun izlenme değerleri yüksek olacaktır. Bunun için de çekim tekniklerini bilmenin yanında bir projenin nasıl hazırlandığını ve nasıl evrildiğini bilmeniz gerekiyor.

Prodüksiyon, ekip işidir. Yalnız, bu demek değildir ki kendi başınıza bir şeyler yapamayasınız. Sadece biraz fazla zaman ve efor harcamanız gerekecek. Yine de ekip halinde çalışmanın vereceği haz da azımsanmayacak kadar güzeldir.

Bir projeye başlamadan önce düzenli ve aksatmadan çalışabileceğiniz bir ortam yaratmanız gerekiyor. Eğer ekibiniz varsa, ortak zamanlarda toplantılar yapıp, ne durumda olduğunuzu konuşmanız yapacağınız prodüksiyonun geleceği için önem arz ediyor. Sırasıyla ve ayrıntısıyla bir projeyi nasıl yapılandırabileceğinizi ve sonuçlandıracağınızı buradan öğrenebilirsiniz.

1. Proje Geliştirme

Başlangıç olarak geliştireceğiniz projenizin ön hazırlığını yapmalısınız. Öncelikle, program başlığınızı, içeriğinizi, kitelenizi, ne sıklıkla yayınlayacağınızı ve süresini belirten kısa bir metin yazmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Programın

Adı: Sevimli Canlılar

İçeriği: Etrafımızdaki canlıların hayatımıza etkisini anlatan; hayvan sahipleriyle kısa röportajlar yapılan; hayvan sağlığı gibi konulara değinilen (vs.) program.

Hedef Kitlesi: Hayvan sahipleri ve hayvan sahibi olmayı düşünenler (yaş belirtilmemiş)

Yayın Sıklığı: Her cumartesi saat 13:00

Süresi: 15-20 dakika

Bu şekilde oluşturduğunuz taslakla projenizi planlamanız daha kolay olacaktır. Böylece prodüksiyon öncesi planlamaya başlayabiliriz. Bir çok TV programının kanallara sunumu da bu basit bilgilendirmeyle başlıyor. Burada verilen örnek basit bir projenin nasıl başlaması gerektiğini göstermektedir.

2. Prodüksiyon Öncesi

Planlamanın ayrıntılarına girmeden önce hatırlamanız gereken bir diğer konu da bütçenizdir. Bütçenizin ne olduğunu, sahip olduğunuz ekipmanların yeterliliğini ve masraf çıkaracak bir çok şeyi hesaba katmanız gerekmektedir. Aksi halde, heyecanla başladığınız projeniz yarı yolda kalacaktır. Bu yüzden bütçenizi ayarlamanız gerekiyor. Sahip olduklarınızın ve ihtiyacınız olan veya olacağını düşündüğünüz şeylerin listesini çıkartarak işe başlamalısınız.

İki farklı liste oluşturarak başlayabilirsiniz. İlk listenizde hali hazırda sahip olduğunuz her şeyi yazmalısınız. Kamera, mikrofon, tripod vs. gibi ekipmanlarınızı yazmakla başlayabilirsiniz. Eğer bu gibi profesyonel malzemeleriniz yoksa “Düşük Bütçeli Projeler için” isimli yazımdan akıllı telefonlarınızı nasıl profesyonel prodüksiyon cihazlarına çevireceğinizi öğrenebilirsiniz.  Eğer hiç ekipmanınız yoksa öncelikle konunuzla alakalı tanıdığınız kişilerle (Örnek ‘Proje Metni’nde belirttiğim gibi hayvan sahipleri, veterinerler konunuzla alakalı kişilerdir) görüşerek projenize destek olmalarını isteyebilirsiniz. Bu kısmı sponsor ve reklam kısmında detaylı anlatacağım.

İkinci olarak sahip olmadığınız ama projeniz için gerekli olanların listesini çıkartmanız gerekiyor ki bu liste sizin bütçenizle doğrudan ilişkili olacaktır. Pahalı ihtiyaçlarınızı başlarda (eğer yeterli bütçeniz yoksa) karşılamakta zorluk çekeceksiniz. Temel ihtiyaçlarınızı üst sıralara yazarsanız kaynaklarınızı da ona göre kullanabilir ve bütçenizi fazla zorlamamış olursunuz. Neticede başlangıç aşamasında olduğunuz ve büyük prodüksiyonlar yapmadığınız için bütçeniz önemlidir.

Prodüksiyon ihtiyaçlarınızı belirlerken önemli bir kaç noktayı gözden kaçırmamanız gerekiyor. Tercih edeceğiniz ekipmanlarla ilgili yeterliliğinizi bilmeniz gerekiyor. Teknik yeterliliğiniz yoksa bu konuda çalışabileceğiniz bir ekip kurmanız gerekebilir. Bunun dışında, prodüksiyon ihtiyaçlarını aşağıdaki gibi üç ana başlık altına alabiliriz.

Temel

Duruma Göre

  • Ekip
  • Mekan
  • Ulaşım
  • Oyuncu
  • Yemek

İleri Düzey

  • Stüdyo
  • Ekipman Desteği
  • Özel Efektler
  • Lisanslar
  • Altyapı Desteği

İhtiyaç listenizi hazırlarken ayrıntı vererek bütçenizin tam olarak ne olacağını ortaya koyabilirsiniz. Yapacağınız bu ön çalışma işlerinizin düzenli ilerlemesini sağlayacaktır.

Projenizdeki bir diğer unsur da senaryo/program metin’dir. Senaryo ve program metni arasında farklar vardır. Öncelikle bu farkları bilmemiz gerekiyor.

Senaryo; genellikle, tamamen planlanmış ve bu plan içerisinde her şeyin plana uygun gideceği hesaba katılarak düzenlenen bir metindir. Çekim sırasında herkes plana uygun hareket edip diyalogları gerçekleştirir. Çok belirgin olmamakla birlikte, çekim sırasında senaryodan hissedilmeyecek ölçüde çıkıldığı da olabilir, fakat her koşulda senaryoya sadık kalınır. Program metni ise, program içerisinde konuşulacak konuların ve/veya yapılacak olayların başlıklar halinde belirtildiği ve önemli noktaları vurgulamak için notların bulunduğu metinlerdir. Diyaloglar an içerisinde gelişen duruma göre şekil alır. Daha önceden sunuşlara, sorulara veya program akışına çalışılmış olunabilir, ancak durumun akışına göre değişiklikler gösterebilir.

Bu farklar göz önünde bulundurularak çekeceğiniz projenin senaryosunu veya program metnini hazırlamanız gerekiyor. Bu metinler çerçevesinde yapılacak işlerin neler olduğunu da listeleyebilirsiniz. Size çekim aşamasında kolaylık sağlayacaktır.

Bütün ihtiyaçlarınızın listesini çıkarttıktan sonra yapılacak işlem bu listedekilerin maliyetlerini öğrenmek olacaktır. Bunu genelde yapımcı ve/veya yapımcı yardımcısı yapar, yalnız projenizi kendiniz yapıyorsanız yapımcı da siz olmak zorundasınız. Öyleyse, ilk iş bu maliyetleri hesaplamak olacaktır.

Yapacağınız projenin size ne kadar mal olacağını bilmeniz bütçenizi ayarlamanızda önemli rol oynayacaktır. Aksi halde hiç hesaba katmadığınız harcamalar yapabilirsiniz. Maliyet hesaplaması yapmanız, karşılaşabileceğiniz bütçe sorunlarınızı en aza indirmenize yardımcı olacaktır. O yüzden prodüksiyon öncesi alacağınız her türlü önlem ileride karşılaşabileceğiniz büyük sorunları ortadan kaldıracaktır. Yalnız, ihtiyaç listenizde eksikler varsa maliyet hesaplamanızda çıkacak sonuçlar doğruyu yansıtmayabilir. Buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Maliyet hesaplaması yaparken ödeme seçeneklerini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Örneğin; ekipman satın almak için kredi aldıysanız ödemelerinizi de ona göre ayarlamanız gerekiyor.

Ürün/HizmetKullanım SüresiBilgiÜcret
Kamera3 günKamera Operatörü dahil2000₺ + KDV
Ulaşım3 günTranporter1700₺ + KDV
Stüdyo3 saat2700₺ + KDV
TOPLAM6400₺ + KDV

* Ücretler temsili olarak verilmiştir.

Bütün bu hesaplamaları kendi projeniz için yaptıktan sonra sıra projenize destek bulmaya geliyor. Sponsor ve/veya reklam arayışına gitmeniz gerekiyor. Bu görevi de yapımcı ve yapımcı yardımcıları üstlenir. Kendi projenizi yapıyorsanız siz ilgilenmelisiniz.

Sponsor ve/veya reklam alımına gitmeden önce buraya kadar anlattığım kısımları tamamlamış olmanız ve projenizin tanıtımını çekmiş olmanız istenebilir. Tanıtımını veya ilk bölümü çekmeniz her koşulda size bu arayışınızda avantaj sağlayacaktır.

Projenize maddi destek alacağınız için kimsenin aklında soru işareti bırakmayacak şekilde bir dosya hazırlamanız gerekiyor. Projenizin sunumu, sponsor veya reklam anlaşmasında kullanılacağı için açık ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Daha önemlisi bu konuda profesyonel destek (hukuksal, menejerlik) almanız önemli. Doğabilecek her türlü anlaşmazlığın önüne bu şekilde geçebilirsiniz.

Sunum dosyanızın içinde olması gerekenler;

  • Proje Metni (Ayrıntılı)
  • Senaryo/Program metni
  • Tanıtım videosu
  • Ekip Listesi (Ekiple çalışmanın daha profesyonel göründüğü unutmayın)
  • Projenin ihtiyacına göre istenilen sponsorluk bedellerinin ve karşılıklarının yer aldığı liste
  • Reklam alanlarının bedellerini belirten liste
  • Sözleşme

Dosyayı bir kaç kopya olarak hazırladıktan sonra konuyla alakalı kişi ve/veya kurumlara başvuru yapabilirsiniz. Unutmayın ki karşınızdaki kişi size maddi destek sağlayacak. O yüzden toplantıya uygun bir şekilde gitmek kaale alınma olasılığınızı yüksek tutacaktır.

Bunların dışında ailenizden ve çevrenizden de yardım alabilirsiniz. Bütçeniz kısıtlıysa bu durumu da gözardı etmeyin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.