List

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü İçeriği

Dönüşen medya sektöründe yeni olan her türlü bilginin öğretildiği bölümlerdir. Genellikle, sosyal medya yöneticiliğinin öğretildiği yer olarak görülen bu bölümler aslında mevcut olan her türlü medya alanının yönetilmesi, içerik üretilmesi, tasarım yapılması vb. uygulamaları içermektedir. Yeni medya ve gazetecilik bölümlerinde öğretilen bilgilerle hangi alanlarda iş bulabileceğinizi aşağıdaki listede vereceğim. Fakat, ondan önce bu bölümün size ne gibi kazanımlar sağlayacağını bilmeniz faydanıza olacaktır.

Site Kurulumu

Açık kaynak kodlu yazılımları kullanarak kendi sitelerinizi kurmayı ve bunları yönetmeyi öğrenirsiniz. Özellikle, kendi haber portalını kurmak isteyenler için önemli bir konudur. İletişim fakültelerinde genellikle kodlama dersleri verilmez. Bunun sebebi; bu fakültelerin genellikle sosyal bilimler üzerinde ağırlıklı olmasıdır. Site kurulumun açık kaynak yazılımlarla yapılmasının sebebi de bu yüzden önemli ve zamandan tasarruf olarak değerlendirilebilir.

İçerik Sağlama

Bir çok internet sitesi ziyaretçilerine sunmak için içeriklere ihtiyaç duyar. İçeriklerin okuyucu veya izleyiciyle buluşması ve dikkatlerini çekmesi gerekmektedir. İçeriğin nasıl hazırlanacağıyla ilgili olarak; derslerde alınmış olan sosyal bilimler alt yapısı içeriği üretmede önemli bir rol oynamaktadır. Genel hatlarıyla içerikler yazılı, sözlü ve görsel olmak üzere 3 kategoride değerlendirilir.

Yazılı İçerik

Bu tür içerikler genellikle entellektüel bir altyapı ve dilbilgisi gerektirir. Dilbilgisinin önemi çok önemlidir. Öyle ki, bir çok içerik imla hatalarından dolayı okuyucularla buluşmadan önce düzeltilmekte. Bu da hem iş gücü hem de zaman konusunda sıkıntı oluşturmaktadır. Bu konuda kendini geliştirmek isteyenlerin çok ‘okuması’ gerekmektedir. Okumak hem düşünsel hem de ifade bakımından kişiyei geliştirecektir.

Yazılı içeriğin üretildiği mecralar çoğunlukla; gazeteler, internet siteleri, reklam ajanslarının yaratıcı bölümleri, vb. alanlar olarak görülebilir. Bölümden mezun olanların genellikle içerik yöneticisi olarak sektörde yer edinmelerinin önü açılmış durumdadır. Bununla birlikte, gazetecilik mesleğini yapmayı düşünenlerin de kendilerini elektronik ortamda geliştirme ve haberi hızlı ve doğru bir şekilde aktarmaya yetisi olacaktır. Böylelikle, yazılı içerik olarak haberin üretilmesi de bu alanda değerlendirilebilir.

Sözlü İçerik

Günümüzde radyoların işlevleri bitmeye yakın olsa bile, istatistiklere göre insanlar radyoları en çok trafikte dinliyorlar. Her geçen gün artan trafik yoğunluğunu da göz önünde bulundurursak bir süre daha radyoları dinleyecek gibiyiz. Sözlü içerik olarak radyoları görebiliriz. Tabi, mezun olduktan sonra radyodan geçimini sağlayabilecek kadar kazanmak mümkün olmayacaktır. Gerçekleri de görmek gerekmektedir. Bu sebeple, radyoculuğu doğru ve etkili konuşma pratiklerinin yapıldığı bir alan olarak görüp ona göre gelecek planı yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Görsel İçerik

İçerik bakımından en çok ihtiyaç duyulan alandır. Medyanın dönüşümüyle insanların okumaktan çok görsellerle ilgilendiği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu bölümden mezun olanların görselleştirme alanlarında kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Tasarım kabiliyetiniz varsa alınacak derslerde bu alana öncelik vermeniz gerekebilir. Video konusunda kendinizi geliştirmeniz de gerekir. Özellikle televizyon çağının gerilemeye başladığı günlerde internet ortamında videolu içeriklerin üretilmesiyle ilgili olarak bir çok firma atılım yapmaya başladı bile. Bu alanda çalışabilmek için; kameramanlık, kurgu, ses, içerik oluşturma, vb. konularda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bu alandaki ilanların çoğu teknik konuda yeterliliği olanlar üzerine yoğunlaştırılmış durumda. Eğer, teknik açıdan bilgili ve eğitiminiz süresince bir yerde çalışmış veya referans oluşturabilecek derecede proje yapmışsanız tercih edilme olasılığınız daha fazla olacaktır.

İçerik sağlama konusunda her geçen gün ihtiyaçlar artmakta ve kaliteli içerik üretebilecek kişilere ihtiyaç duyulmakta. Bu bölümde kendi blogunuzu veya sitenizi kurmanız için teşvik edilirsiniz ve her yazınızda kendinizi geliştirmeniz bekledir. Böylelikle, sektöre kendinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde hazırlarsınız.

Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü mezunlarının iş olanakları

Mezunlar için hali hazırdaki işler aşağıdaki gibidir;

  • Her türlü internet sitesinde çalışma
  • Sosyal medya alanında çalışma
  • İçerik geliştirme
    • Yazılı içerik geliştirme
    • Sözlü içerik geliştirme
    • Görsel içerik geliştirme

alanlarında faaliyet gösteren her türlü firmada iş imkanların bulunmaktadır. Bazı durumlarda, farklı sektörlerde çalışan büyük firmalar kendi bünyelerinde bu işleri yürütecek kişileri bulundurabiliyorlar. Bu da farklı bir iş kolu demek oluyor. Böyle durumlarda çalışacağınız alanı önceden belirlemiş ve o alanda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.

Bir başka iş olanağı da kendi işinizi kurabilirsiniz. Yerel bir çevrimiçi gazete kurabilir, dijital reklam ajansı açabilir veya serbest olarak firmalara veya kişilere çalışabilirsiniz. Burada, kendinizi geliştirip geliştirmediğiniz göz önünde bulundurulur ve bunun yanında da referans işlerinize bakılır.

Önemli bir tavsiye ile yazıyı sonlandırayım… Okurken çalışmanız size fayda sağlayacaktır. Bu sebepten, eğitim aldığınız alanla ilişkili olarak bir işe girmenizi ve kendinizi hem akademik hem de sektör içinde geliştirmenizi tavsiye ederim.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.