Haber Portalı Yaratma

Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü

Ders İçeriği

Gelişen teknoloji ile gazeteceliğin elektronik ortama geçmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu kapsamda; yeni haber sitelerinin mantığının kavranması, kurulması, işletilmesi ve sürdürülebilir olmasını sağlamak önem arz etmektedir. Ders kapsamında; internet üzerinde kurulmuş olan haber sitelerinin incelenmesi, temel kodlamanın mantığı, ‘hosting’ – ‘domain’ – ‘SEO’ gibi internet kavramlarının tanımlanması, temel düzeyde haber sitesi kurulumu, tasarım üzerinde düzenlemeler, haber girişi, haberin platformlarda paylaşılması gibi teorik ve uygulamaları içeren bu dersin sonunda; haber sitelerinin işleyişini kavramayı ve oluşturulmuş bir haber sitesinde aktif olarak yazarlık yapmayı, haberin geniş kitlelere ulaşmasının nasıl sağlandığını öğrenmiş olacaksınız.

UYARI: Bu çevrimiçi ders Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Haber Portalı Yaratma dersine destek amaçlı hazırlanmıştır.

Dersi Bitirme Koşulları

Her ders kendi içerisinde pratik uygulama sınavları barındırmaktadır. Dönem sonunda dersten geçebilmeniz için sınavlara ve projelere katılım sağlamış ve bunlardan geçer not almış olmalısınız.

Sınavlar ve Projeler

  • Vize (uygulama sınavı) % 15
  • Pratik uygulamalar (ders içerisinde yapılacaktır) % 35
  • Final (proje) % 50

Ders için yapılacak projelere ilişkin

  1. Proje: Bireysel projedir. Haber portalı projelendirmesi üzerine yapılacak. Portal açma, kategorileri belirleme, menüleri oluşturma, yazı ve görsel gönderme;
  • Her öğrencinin hazırlamış olduğu haberler içerisinden en iyi 3 haber, fotoğraflarıyla birlikte seçilecek,
  • Bu 3 haber yarı dönem projesinde yayınlanacak,
  • Dönem sonu projesi için bu 3 haberin herkesin haber portalında referansıyla birlikte olacağı göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
  1. Proje: Grup projesidir. Dönem projesi olan bu projede belirlenmiş olan gruplardaki her öğrencinin kendi yazdığı ve başka yerde yayınlanmamış en az 20’şer haberi bulunmak zorundadır. Haberler, ders içerisinde verilmiş olan bilgilere göre oluşturulmuş ve yayınlanmış ve arama motorları tarafından bulunabilir olmalıdır.

Önemli Notlar

  • Ders kapsamında yapacağınız bireysel projenizde metin ve görsel girdi yapmanız önemlidir. Bu pratikte, metin girdilerinin nasıl girilmesi gerektiğini, görsellerin nasıl olması gerektiğini öğrenmeniz gerekmektedir.
  • Grup projenizde, ekip arkadaşlarınızla birlikte metinlerinizi girmeniz gerekmektedir.
  • İntihal yapanlar dersten kalır ve öğrenci hakkında disiplin suçu işlemleri başlatılır.
  • Ders içerisindeki forumlarda her hangi bir şekilde ticaret yapmakgereksiz ve kırık bağlantılar paylaşmakdüzenlenmemiş kod paylaşımlarızararlı yazılım paylaşımlarıtelif hakkını ihlal eden her türlü paylaşım yapmak kesinlikle yasaktır. Bu gibi durumların tespitinde yazı sahibine sorulmadan gönderisi silinecektir. Tekrar eden durumlarda siteden süresiz olarak uzaklaştırma hakkı eğitmene aittir.

Vize Uygulama Sınavı

%15

Kurulum 3 puan
Güncellemeler 1 puan
Temalar 2 puan
Eklentiler 1 puan
Bileşenler 1 puan
Görseller 1,5 puan
Menüler 1 puan
Sayfalar 1 puan
Haber Gönderisi (adet) 1 puan
Haber Etik (adet) 1 puan
Haber Orijinalliği (adet) 0,5 puan
Haber Anahtar Kelimeler 0,5 puan
Haber Metin Uzunluğu 0,5 puan

Final Uygulama Sınavı

%50

Takipçi 10 puan
Paylaşımlar 10 puan
Listelenme 10 puan
AMO 30 puan
Sayfa Düzeni 20 puan
Görseller 10 puan
Rapor 10 puan
Haber Gönderisi 20 puan
Haber Etik 20 puan
Haber Orijinalliği 20 puan
Haber Anahtar Kelimeler 20 puan
Haber Metin Uzunluğu 20 puan

 

Not: Final projesinden alınan notun 1/4’ü geçerli notunuzdur. 20 haber üzerinden hesaplanacaktır. Eksik haberler eksik puan demektir.