eDergi kavramı bir kaç senedir gündemde olmasına karşın toplum tarafından tam olarak ne olduğu bilinmemekte. Öncelikle eDergi’nin ne olduğunu, nasıl işlediğini ve hangi koşullarda hazırlanan materyalin eDergi kapsamına alındığını açıklamak gerekiyor diye düşünüyorum.
eDergi Nedir?
eDergi’nin basılı dergiden farklı olmadığını bilmekle işe başlamalıyız. Özellikle belirli sürelerde yayın yapan siteleri de eDergi kategorisi altına yerleştirmeye çalışan bir grup var. Bunlar sitelerinin isimlerini “… Dergisi”, “… Dergi” vs. şeklinde sitelerini eDergi kategorisine sokacaklarını düşünmektedirler, ancak süreli yayın yapan sitelerin eDergi ile yakından uzaktan bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Peki eDergi tam olarak nedir? İşte bu soruyla birlikte şunu iyi anlamamız gerekiyor; eDergi’nin basılı dergiden farkı elektronik ortamda yayınlanıyor olmasıdır. Onun dışında bir çok özelliği aynı, tabi en temel özelliğiyle birlikte; değitirilemezlik. Bu özellik eDergi altyapısı taşımayan ve eDergi olarak nitelenmek isteyen siteler için ayırt edici bir özelliktir. Buna dikkat etmek gerekiyor.
eDergi'nin Değişmezleri
eDergi format bakımından internet ortamında veya çevirim dışı olarak;
- Dergi konseptine uygun tasarımlı sayfalar
- Flash tasarımlar
- ePUB
- İndirilebilir program
- Akıllı telefonlar ve tabletlerde okunabilecek bir formatta uygulamalar
olarak da sunulabilir.
Dmoz içerisinde yayınlanan eDergiler listesine buradan ulaşabilirsiniz. Her geçen gün yenilenen liste içerisinde ücretli ve ücretsiz olmak üzere eDergiler yer almaktadır.
eDergi Hazırlama Aşamaları isimli yazıyı okuyabilirsiniz.
Not : Eğer takip ettiğiniz eDergiler varsa benimle paylaşabilirsiniz.
Leave a Reply